Намерете ни във Facebook

НОВИНИ ОТ БУРГАС
  • Prev
Куриозна развръзка на опит за кражба в магазин за 1 лев в Бургас се е разиграл скоро, предава Нова тв.Жена, която е
БСП – Бургас регистрира листата си в Районната избирателна комисия за участие в парламентарните избори, които ще се
Няколко познати и доста неизвестни имена влизат в Бургаската депутатска листа на партията на Слави.Наложеният стил от
На територията на Бургас са констатирани 617 нарушения на скоростта за последната седмица. Това съобщиха от полицията.
Новата библиотека „П.К. Яворов“ освен, че ще приюти близо 600 000 книги, някои от които от преди близо 2 века, ще ви
Втори б от ОУ "Св. Климент Охридски" изпрати днес трима пратеници, които да предадат на медиците от Спешно отделение в
Епидемичната обстановка не попречи на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия да проведе за
Над 700 ръчно изработени мартенички ще бъдат раздадени на 1-ви март на бургаските медици от Белодробната болница,
Общинските съветници от БСП-Бургас Васил Иванов и Христо Панайотов застават зад инициативата на Гората.бг – Засаждаме
На 1 или 2 март, в зависимост от метеорологичната обстановка, ще бъде извършено полагане на изкуствени неравности
Събота, 20 Февруари 2021 23:26

Когато подсвиркването след красива жена бе комплимент, а не обида

Действието на снимката, която виждате, се развива през 1959 г. пред образователния комплекс "Джулия Ричман" в Манхатън, Ню Йорк. Авторка е Вивиан Майер, която има забележителна история и неоспорим талант, но това е отделна тема – нека се спрем на сюжета. Виждаме младо момиче, видимо зарадвано от вниманието, и неприкрития мъжки интерес, изразени по начин, който отдавна не се приема за комплимент.
Подсвиркването в днешно време се смята най-малкото за признак на лошо възпитание. На някои места е причислено към езика на омразата. То е неуместно. Сексистко. Проява на насилие, базирано на пола. Street harassment. Белег на по-сериозните проблеми в едно общество. Отзвук от закостеняла патриархалност. Още едно от онези неща, които третират жената единствено като сексуален обект.
Може да се каже, че подсвиркването е пример за всичко, срещу което днес като жени се борим. Не много назад във времето обаче това далеч не е било така. Доказват го филми –емблеми в историята на киното, в които моментът, в който един мъж подсвирква на една жена, възхитен от нейната красота, не е последван от кампании като #MeToo, а напротив, то е стъпка към спечелването на сърцето й. Или поне към това "да й направи деня", както бихме се изразили днес.
Доказват го дори класическите анимационни филми като "Малката червена шапчица".
Да се върнем към кадъра, уловен от Вивиан Майер. Именно тази снимка предизвика разгорещена дискусия във фейсбук група за неизвестни знания и факти. Текстът към нея гласи, че през 1959 г. жените са считали подсвиркването за комплимент. (Едва 60 години са минали, а нещо, което тогава ежедневие вече е забравено и причислено към неизвестните факти от човешката история).
Ето някои от коментарите под шедьовъра на Майер:

"Ерекцията е най-искреният комплимент към една дама!"

"Защото не им се е налагало да минават покрай български строежи!"

"Момичета, не протестирайте! Само миг и ще станете на моите години – и тогава никой няма да ви подсвирква"

"А сега повредените мозъци го считат за сексуален тормоз."

"В Куба беше така. Когато ти подсвиркват мъжете в Куба, трябва и да им благодариш. Бон тон е."

"Българката, ако и подсвирнат или подхвърлят някоя закачка или комплимент, ще погледне сърдито и ще каже гласно или наум "простак!", а кубинката ще се усмихне и ще тръгне с наперена походка. Излишно е да се спори кое е просташко и кое не - зависи от народния манталитет и възпитание."

"В Италия ръкопляскат."

Не е изненада, че този противоречив подход за изразяване на интерес и висока оценка към външността на една жена е намерил своето място и в най-искрената форма на народния фолклор, а именно – вицовете. Ето два примера:
"Тя беше толкова грозна, че когато минаваше покрай някой строеж, строителите започваха да се правят, че работят."
"Когато бях млада – свиркат ми, аз не се обръщам. Сега - свиркат, обръщам се, а то това не било за мен..."
Докато народът измисля вицове, киното прави филми, в които подсвиркването и бурното демонстриране на тестостерон също не са подминати. А при заснемането на една подобна сцена, се ражда и легендарната любов между Лорън Бакол и Хъмфри Богарт. Понякога наистина всичко започва с едно подсвиркване.
Да си припомним как го прави Хъмфри Богарт...
Легендарната Лорън Бакол е на 19 години и е модел, когато получава първата си главна роля във филм. Годината е 1944, а мястото е снимачната площадка на To Have and Have Not. Там тя среща за първи път на живо Хъмфри Богарт. По това време той е на 45 години, женен за третата си съпруга.
Една вечер Хъмфри отива в нейната съблекалня, за да пожелае лека нощ. Тя разресва косата си, а той стои зад нея. Изведнъж се навежда, поставя ръка под брадичката й и я целува. Любовта им започва импулсивно, но продължава до смъртта му, макар и съпроводена от взаимни изневери и холивудска шумотевица.
В средата на 50-те години той се разболява от рак на гърлото. Умира на 57 години и тежи само 36 килограма. Погребан е в мемориалния парк в Глендейл. На гроба му е изписана фраза от същия To Have and Have Not – неговия първи филм с Лорън Бакол:
"Ако искаш нещо, свирни" (If you want anything, just whistle).
Препратката е именно към култовата сцена, изиграна със страстта на току-що пламналата им любов. Във филма ролите са разменени и красивата Бакол първа целува героя на Богарт. "Чудех се дали би ми харесало", обяснява тя и става да си тръгне, допълвайки, че не е нужно той да казва или да прави нещо. Само да й подсвирне.
"Ти знаеш как да свиркаш, нали, Стив? Просто свиваш устни и духаш."
Той прави точно това – подсвирва й. По типичния мачо начин, който по-късно, през 70-те, ще се превърне в обида и проява на агресия. Терминът на английски за такова подсвиркване, често извършвано и с помощта на пръсти, е wolf-whistle – не просто свирукане, а онези два тона, които вече не са допустими и за работниците по строителните площадки, а какво остава за холивудските джентълмени.

Какъв обаче е произходът на термина и на явлението?
"Моята теория получих от разговор със стар овчар", казва Джон Лукас, автор на "Кратка история на свирукането".
"Той беше много информиран човек, обучаваше овчарски кучета и премина през цял куп разговори с мен. По едно време направи нещо, което звучеше точно като wolf-whistle. Аз казах: "Боже, това е малко политически некоректно!", а той отговори: "Не, това е традиция, от Албания е."
Овчарят обяснил, че в планинските части на Южна Европа стопаните на овце от векове използват подсвирването, за да се предупреждават помежду си и да призовават кучетата си, когато се появят вълци. "Поставят два или три пръста в устата си, след което издухват. Това е невероятен звук, шумно свирене, ще го чуете от километри."
Както техниката, така и мелодията изглежда са били наричани вълчо свирене или wolf-whistle.
Но към 30-те години на миналия век това подсвиркване със специфичните си два тона започва да се свързва с напълно различен тип вълк – сексуалния хищник.
Моментът на трансформация е неизвестен, но Джон Лукас вижда ефекта още като момче по време на Втората световна война. Той живее в британската провинция, където има настанени американски войници.
"Те се мотаеха пред църквата, танцуваха навън и подсвиркваха на жените, когато влизаха."
Това поведение е припознато за израз на мъжественост навсякъде, включително в анимационните филми. Особено тези на Текс Айвъри, легендарния аниматор, отговорен за създаването на Бъгс Бъни и Дафи Дък. Айвъри е един от хората, които превърнаха анимациите от нежна среда в анархична, хаотична форма на изкуство, където всичко е възможно.
Един от любимите му герой е именно упоритият вълк, който подсвирква. Той се появява за първи път в "Малката червена шапчица" през 1937 г. Образът се развива във варианта от 1943 г., когато вълкът на Айвъри е още по-разюздан. Той e джентълмен, който посещава нощни заведения, а в едно от тях Червената шапчица е певица.
Тя е секси, а той й подсвирква. Създава машина, която умножава подсвиркванията му. Удря по масата. Езикът му се стича по масата, а очите изхвръкват...
Анимационният филм преливал от сексуално напрежение и бил заплашен от цензура, но може да се каже, че извадил късмет, тъй като се появил по време на Втората световна война, а войниците искали да им се показват точно такива неща.
"Малката червена шапчица" на Айвъри била гледана от почти всеки американски войник по време на войната, както и от повечето момчета в Щатите. И дори ако те не били подсвирвали като вълк след жените преди този момент, скоро започнали да го правят. Изглежда, че малко след появата на анимационния филм, подсвиркването вече е навсякъде.
Първото споменаване на wolf-whistle във вестник е отчетено през 1944 г., според Оксфордския речник.

Как и кога подсвиркването спира да бъде комплимент?
Най-известната поява на wolf-whistle в историята се случва на 28 август 1955 г., когато Емет Тил, 14-годишен афроамериканец, е линчуван в Мисисипи няколко дни, след като се твърди, че подсвирнал на бяла жена в хранителен магазин. Той е бил отвлечен, пребит до неузнаваемост, прострелян и изхвърлен в река със завързана тежест и бодлива тел около врата.
Смъртта му се превръща в опорна точка за движението за граждански права в Щатите.
Популярността на подсвиркването не продължава дълго. Възходът на феминизма започва да го елиминира като практика от ежедневието още през 70-те години, според изследователя Лукас.
"Хората осъзнаха, че е унизително и доста ужасно."
Тъй като започва да отпада в обществото, това се отразява и във филмите, въпреки че все още се появява от време на време – в "Брилянтин" се използва, за да се пресъздаде секси настроението на 50-те, в "Професия блондинка" се използва за целите на хумора.
Дебатът около #MeToo обаче може да се каже, че се превърна в последния гвоздей в ковчега му. Ако оттук нататък се появи във филми, това може би ще е само в отрицателен смисъл.
За израсналите през 50-те или 60-те години, когато подсвиркването, дори във варианта му с два пръста в устата, е било широко възприемано като невинно забавление, може би възраженията са излишни. Има хора от всички поколения, които все още виждат в това комплимент, не обида. Но ако сте израснали, възприемайки подобно поведение като тормоз, трудно е да не го виждате именно като такова.

 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

NEWSROOM
  • Prev
Solar Cinema is a mobile solar-powered cinema which has been touring the
The 52-meter-long golden fish sculpture El Peix is one of the most
MAGICUM- Berlin Magic Museum, is the world’s first interactive museum of
The European 5G pioneer award, announced by Commissioner for Digital
Groupe Renault, Morbihan Energie, Les Cars Bleus and Enedis have joined
The French government is about to set penalties on non-recycled plastic
Eleven major businesses in the UK are partnering with the Mayor of London,
The educational program of The Regional Museum of History, will present
More than 100 young photographers from all over the country - pupils from
ВЕСТИ
  • Prev
Для участия в состезании вам должно быть не менее 16 лет.Регистрация
Лекции состоится на 12 января , суббота в Смарт центре - Бургас.Начало -
63 участника из 15 команд приняли участие в " Хагатон Бургас 2018" который
Третий раз подрят в Бургасе будет состоится Астрономический форум.Он
Ассоциация Зеленая Странджа, Болгарский фонд биоразнообразия и
Винные погреба из региона Мельник приглашают всех любителей эликсира
Дубровник был назван лучшим культурным направлением для 2019 года
Знакомые здания и пространства превратятся в уникальные произведения
В 2018 году появилась первая европейская столица интеллектуального

Времето

3.33°C

БУРГАС

Облачно Влажност: 83%
Вятър: W at 8.7 K/Ч
Вторник
2.22°C / 8.33°C
Сряда
0.56°C / 12.78°C
Четвъртък
0°C / 13.89°C

                    

Ще гласувате ли на парламентарните избори?