Намерете ни във Facebook

НОВИНИ ОТ БУРГАС
  • Prev
Двама души се борят за живота си след катастрофата с мотор тази сутрин на ул. „Индустриална“ в Бургас.На мотора се
Във връзка с продължаващата реконструкция на ВиК мрежата на гр. Бургас, от днес (15 август) до 5 септември спират
Община Бургас е готова с работния проект за пространството зад бл. 41 в „Славейков“, намиращ се срещу университета
Лятото продължава, а с него и културната програма на остров Света Анастасия и културно-туристически комплекс „Ченгене
Бургаската пивоварна Металхед организира за трета поредна година бирен фестивал с огромно разнообразие от напитки и рок
Тайните на фараоните на древен Египет разкрива изложбата "Мощта на символите", която гостува това лято в
Млад мъж се застреля в едно от стрелбищата в Бургас, съобщиха от Областната дирекция на МВР в морския град.Сигналът за
Средновековни печати, монети от 4-ти век и олтар с надпис от 2-ри век след Христа са част от находките при
Община Бургас изпрати писмо до директорите на общинските учебни заведения с напомняне, че са длъжни да осигуряват
Галерия „Неси“ ще срещне почитателите на изящното изкуство с последните вдъхновения от многообразното творчество на
Четвъртък, 27 Август 2020 22:06

Гражданско недоволство се надига в Царево

Петиция "За Синеморец, Варвара, Резово, Ахтопол и горите на Странджа. Последен шанс да опазим планината и южното ни море от изсичане и бетониране" тече в интернет и обединява гражданите срещу бетонирането, изсичането на гори и застрояването на Южното Черноморие.
Исканията на гражданите са общо 7: приемане на мораториум за строителството до 300 метра от морския бряг, както и на цялата територия на ПП “Странджа“; Община „Царево“ да възложи изработването на нов ОУП; преустановяване от Общинския съвет на община "Царево" на всякакви промени на собствеността и предназначението на земи, които се намират до 300 метра от морския бряг; изработване на План за управление на ПП „Странджа“, който да не допуска строителството в природния парк; преустановяване на сечта в държавните гори на територията на ПП„Странджа“ до приемане на План за управление; премахване на всички незаконни строежи на цялата територия на община “Царево"; поставяне на бариери на всички горски пътища в ПП „Странджа".
Петицията е адресирана до Народно събрание на Република България, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието, храните и горите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Община „Царево“.

До Народно събрание на Република България

Министерство на околната среда и водите

Министерство на земеделието, храните и горите

Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Община „Царево“

Пред очите ни отнемат от нас и от поколенията ни най-прекрасните кътчета от българската земя - бетонират любимото ни южно море и изсичат горите на Странджа, които не само са хубави, но и най-древните запазени в Европа. Газят с едрогабаритните си автомобили дюни, поляни, реки, планински пътеки и унищожават дома на живи същества, които се срещат само тук и са богатство за целия свят. Това се случва с активното съдействие на институциите, които инак са призвани да опазят околната ни среда:

Природен парк „Странджа“ е обявен за защитена територия през 1995 година с цел „да бъде опазена дългосрочно уникалната природа във водосборите на реките Велека и Резовска и да се осигури устойчиво социално-икономическо развитие в района“. Вече повече от 25 години не е приет План за управление на парка, което значи, че не са изрично регулирани човешките дейности на територията му и така се позволява да бъде застроен и изсечен „на парче“ (макар всякакво строителство в парка да е забранено от специалния Закон за защитените територии).

При общественото обсъждане на Общия устройствен план на Царево, българските граждани се произнесоха категорично, че не могат да търпят повече застрояване по южното ни море. Въпреки отхвърлянето на устройствения план, застрояването продължи със страшна сила при липса на всякаква регулация и без никаква пречка ще достигне много по-голям процент бетониране, отколкото предлагания в отхвърления план.

Общината в Царево продължава да продава земи, да сменя предназначението им и разрешава строителство на педи от морския бряг в най-красивите кътчета, като унищожава завинаги силуета и живата природа на уникални природни забележителности.

Затова ние настояваме замесените институции, независимо под чие партийно управление, най-сетне да влязат във функциите си, да изпълнят дълга си към българските граждани като защитят обществения интерес:

1. Народното събрание на Република България да приеме Мораториум на строителството на 300 метра от морския бряг, както и на цялата територия на ПП“Странджа“ до приемане на ОУП на Царево и План за управление на ПП„Странджа“.

2. Община „Царево“ да възложи изработването на нов ОУП, който да не допуска застрояване на 300 метра от морския бряг. Всички земи, частна собственост с влезли в сила устройствени планове, да се отчуждaт от общината. Новият ОУП да гарантира визуални коридори към хоризонта и да не допуска увреждане на пейзажа и на силуета на природните забележителности от сгради и артефакти.

3. Общинският съвет в гр. Царево да преустанови всякаква промяна на собствеността и предназначението на земи на 300 метра от морския бряг.

4. Министерството на околната среда и водите да възложи изработване на План за управление на ПП „Странджа“, който изрично да не допуска строителство в парка.

5. Министерството на земеделието, горите и храните да преустанови сечта в държавните гори на територията на ПП„Странджа“ до приемане на План за управление.

6. Компетентните институции незабавно да премахнат всички незаконни строежи на цялата територия на община “Царево“, както и недовършените и съответно загубили разрешение за строеж сгради, за да се освободи ландшафта от увреждащия го бетон.

7. Министерството на земеделието, храните и горите да сложи бариери на всички горски пътища в ПП „Странджа“ и други защитени територии, така че да не се допуска преминаването и паркирането на МПС извън служебни цели.

 

 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

NEWSROOM
  • Prev
A proposal for the development of a tourist logo of Sozopol will be
Nessebar is again in a prestigious ranking. This time, the magnetic city
The umbrellas on the beach in Sveti Vlas will be without money until the
The regional government of Sicily announced today, 17 May, the launch of a
The Municipality of Burgas has provided an opportunity for the swimming
The capital aims to put an end to homelessnessOn 14 May, the City of
Voting for ideas to be implemented in Šiauliai is over and the votes have
New energy-saving bus shelters have appeared in the port city of Gdynia in
With over 500 participants from 60 countries, including over 200 renowned
ВЕСТИ
  • Prev
Предложение по разработке туристического логотипа Созополя будет
Несебр снова в престижном рейтинге. На этот раз магнетический город
Зонтики на пляже в Святом Власе будут без денег до конца мая. О
В венгерском Будапеште продолжается чемпионат Европы по водным видам
Муниципалитет Бургаса предоставил возможность наполнить бассейн в
Какое мясо лучше всего готовить на гриле? Как правильно замариновать
"Письма счастья" стали получать пользователи WhatsApp после изменений
Премьер-министр РФ Михаил Мишустин утвердил положение о Единой
Если кто-то когда-либо думал, что корзины слишком просты, чтобы их можно
Ще гласувате ли на парламентарните избори?