Намерете ни във Facebook

НОВИНИ ОТ БУРГАС
  • Prev
Бургаските брейкари от "Black Style Squad" с треньор Христо Андонов завоюваха 12 награди в различните възрастови
Във връзка с реконструкция на ВиК мрежата на гр. Бургас, от 10 часа на 24.03.2023 г. (петък) до 02.05.2023 г. ще бъде
От 4 до 9 юли 2023 г. предстои едно значимо събитие в град Бургас, което ще бъде акцент в лятната културна програма на
Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев ще открие в Бургас бизнес и инвестиционен форум за българо-турските
В Бургас вече са стъпили 47 ИТ фирми с над 2000 служители, съобщи днес кметът на града Димитър Николов по време на
Бургаският художник Огнян Петков изработи скулптура на „Свети Георги“, която ще бъде поставена в градинката пред
Блъснаха бургазлийка до пешеходна пътека в к-с "Изгрев", шофьорът избяга и е издирен допълнително. Това съобщиха от
Именити преподаватели, музиканти и студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще презентират
Лекари и учени от различни клиники и институции обмениха знания във форума „Репродуктивно здраве“, който се проведе в
Поради продължаващата реконструкция на ВиК мрежата на Бургас, от 10.00 часа на 13.03.2023 г. /понеделник/ до 17.00 часа
Понеделник, 30 Януари 2023 15:45

Стипендии само за ромчета е дискриминация спрямо българските деца

Със свое решение от 24 януари 2023 г. Административен съд София град (АССГ) обяви за нищожно решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), че няма дискриминация при определянето на стипендии само за ромчета. Съдът осъди КЗД да заплати на „Сдружение Азбукари“ сумата от 800 лева за разноски по делото. От КЗД не обжалваха за пореден път решението на АССГ. С това се увенча с окончателен успех епичната 7-годишна борба на Цвета Кирилова и „Сдружение Азбукари“.
Протестът е срещу решението на Министерство на образованието и науката (МОН), съвместно с частен ромски фонд, да раздава стипендии само за ромчета. Проектът е на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етнически малцинства (ЦОИДУЕМ) към МОН. „Това поставя в позицията на обратна дискриминация всички останали българчета от неромски произход“, алармират обществениците от „Сдружение Азбукари“.
В жалба до съда адвокат Силвия Минчева, която се включва безвъзмездно в борбата на Цвета Кирилова и „Сдружение Азбукари“, моли да се обяви за нищожно решението на КЗД, че при ромските стипендии няма дискриминация спрямо всички останали българчета. А съдът уважава жалбата.

Каква е предисторията?
През октомври 2016 г. родители от Добрич протестират всеки ден пред общината и в социалните мрежи против решението на МОН, съвместно с частен ромски фонд, да се дават стипендии от 30 евро месечно само на ромските ученици, и то при успех… над 3.50. Те изпращат протестно писмо до всички държавни институции.
Проектът от 2016 г. предвижда да се раздадат 1200 стипендии на стойност 561 400 евро (или по 60 лева на месец) на 700 ромчета с успех над 3, 50. Така ромските деца щели да бъдат стимулирани да не напускат системата на образованието, обосновава решението си МОН. С каузата на родителите от Добрич се ангажира лично Цвета Кирилова. „Направих го не само като председател на „Сдружение Азбукари“, чийто основен фокус са интересите на децата. Приех каузата като своя“, подчертава тя.
„Окончателна победа за България! – това съобщава на 14 януари 2020 г. Кирилова. – Съдът определи ромските стипендии като дискриминационни спрямо всички останали българчета.“ Тогава, с решение от 13 януари 2020 г. Върховният административен съд (ВАС) уважава решението на АССГ, който през декември 2018 г. определя като дискриминационен проекта на ЦОИДУЕМ – „Подкрепа на ромските ученици за успешно завършване на средно образование“.
Производството на ВАС е образувано по жалба на решението на КЗД, която постановява, че проектът на ЦОИДУЕМ не е дискриминационен. Последвалата жалба на Цвета Кирилова и „Сдружение Азбукари“ е уважена от АССГ, а ВАС потвърждава решението с мотивите на АССГ.
Съгласно указанията на съда по тълкуване и прилагане на закона, от КЗД са длъжни да издадат ново решение - че има дискриминация в проекта за ромските стипендии. От КЗД и ЦОИДУЕМ обаче игнорират указанията на съда и на 12 октомври 2021 г. отново издават същото решение - че няма дискриминация. Адвокат Силвия Минчева отново обжалва и това второ решение на КЗД, а АССГ отново го уважава на 30 август 2022 г.
„До момента решението не е обжалвано от КЗД и не мога да си представя, че ще имат наглостта отново да го направят - коментира адвокат Минчева. - Поведението на КЗД е грубо, безочливо, арогантно погазване на Закона и игнориране на две съдебни институции. Кое им дава куража да се държат така? КЗД били независима институция, казват, и не носят никаква отговорност.“
„Край няма тази битка - каза Цвета Кирилова. - Представете си, колко години тихомълком се работи по подобни проекти в ущърб на децата, докато сме в съда... Да оспориш решение на съда, да разбереш след произнасянето му, че грешиш брутално, но въпреки това да постоянстваш да утвърждаваш глупостта си на по-горна инстанция - ВАС. Да получиш правен, морален, етичен и професионален урок, но да продължиш да дискриминираш брутално децата на България, като мултиплицираш проекти, предназначени само за ромската общност, игнорирайки всички останали деца - това се нарича изключителна арогантност.“
„КЗД не си научи урока в съда - каза още Кирилова. - Продължи недопустимо непрофесионално и извън всякаква логика с ината си, като отхвърли решенията на две съдебни инстанции. С действията си по този казус КЗД се надсмя над българските деца и отново продължи да толерира само ромската общност. След години съдебни спорове членовете на КЗД върнаха делото в изходно положение, като прецениха, че очевидно съдебните състави на две български съдебни инстанции са натрупали по-малко професионална компетентност от тях самите.
И този път АССГ преподава уроци по основи на дискриминация, а членовете на КЗД, ангажирани пряко с темата, очевидно вече, след толкова много години пропуснато време, ще трябва да ги научат. Защото, докато делата се точат в съда, проектите в ущърб на българските деца се изпълняват и ощетяват не само тях, но и данъкоплатците на Република България. Дано завинаги затворим страницата на несправедливостта! И дано този урок по справедливост и законност най-накрая бъде усвоен от КЗД.“
„Толкова години нерви и неравноправие. Непрофесионалните решения на КЗД постоянно патологизират неравенството. И най-голямата наглост - да получиш звучен шамар от ВАС и да продължиш да игнорираш всякакви съдебни инстанции...
Чудесното оттук насетне е, че подобни проекти вече няма да се изпълняват. Но ние ще поискаме от МОН информация, дали от решението на ВАС досега е изпълняван подобен на параметрите или същия проект. Ако да, той също се явява нищожен и следователно раздадените средства по проекта са в нарушение на решението“, каза още възмутена Цвета Кирилова.

 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

NEWSROOM
  • Prev
A proposal for the development of a tourist logo of Sozopol will be
Nessebar is again in a prestigious ranking. This time, the magnetic city
The umbrellas on the beach in Sveti Vlas will be without money until the
The regional government of Sicily announced today, 17 May, the launch of a
The Municipality of Burgas has provided an opportunity for the swimming
The capital aims to put an end to homelessnessOn 14 May, the City of
Voting for ideas to be implemented in Šiauliai is over and the votes have
New energy-saving bus shelters have appeared in the port city of Gdynia in
With over 500 participants from 60 countries, including over 200 renowned
ВЕСТИ
  • Prev
Предложение по разработке туристического логотипа Созополя будет
Несебр снова в престижном рейтинге. На этот раз магнетический город
Зонтики на пляже в Святом Власе будут без денег до конца мая. О
В венгерском Будапеште продолжается чемпионат Европы по водным видам
Муниципалитет Бургаса предоставил возможность наполнить бассейн в
Какое мясо лучше всего готовить на гриле? Как правильно замариновать
"Письма счастья" стали получать пользователи WhatsApp после изменений
Премьер-министр РФ Михаил Мишустин утвердил положение о Единой
Если кто-то когда-либо думал, что корзины слишком просты, чтобы их можно
Ще гласувате ли на парламентарните избори?