Намерете ни във Facebook

НОВИНИ ОТ БУРГАС
  • Prev
Бургаските брейкари от "Black Style Squad" с треньор Христо Андонов завоюваха 12 награди в различните възрастови
Във връзка с реконструкция на ВиК мрежата на гр. Бургас, от 10 часа на 24.03.2023 г. (петък) до 02.05.2023 г. ще бъде
От 4 до 9 юли 2023 г. предстои едно значимо събитие в град Бургас, което ще бъде акцент в лятната културна програма на
Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев ще открие в Бургас бизнес и инвестиционен форум за българо-турските
В Бургас вече са стъпили 47 ИТ фирми с над 2000 служители, съобщи днес кметът на града Димитър Николов по време на
Бургаският художник Огнян Петков изработи скулптура на „Свети Георги“, която ще бъде поставена в градинката пред
Блъснаха бургазлийка до пешеходна пътека в к-с "Изгрев", шофьорът избяга и е издирен допълнително. Това съобщиха от
Именити преподаватели, музиканти и студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще презентират
Лекари и учени от различни клиники и институции обмениха знания във форума „Репродуктивно здраве“, който се проведе в
Поради продължаващата реконструкция на ВиК мрежата на Бургас, от 10.00 часа на 13.03.2023 г. /понеделник/ до 17.00 часа
Петък, 29 Декември 2017 10:01

ТЕРОРИЗМЪТ Е ОГРОМНА ДАЛАВЕРА, ТВЪРДИ БГ ЕКСПЕРТ ПО АНТИТЕРОРИЗЪМ

Световната финансова система се самостимулира чрез тероризъм... Парите, които се въртят по света, са стотици пъти повече от обезпечението. Те не са реални, не могат да нахранят света, но могат да го окървавят.
И развихрянето на тероризма е свързано с новото състояние на световния политико-икономически климат, който подготвя нова война за ресурси!, каза експертът по антитероризъм Христо Смоленов
- Къде са истинските корени на вълната от тероризъм, която ни залива, господин Смоленов?
- Светът е полудял поради липсата на ресурси и безумната алчност на тези, които го управляват. Моят голям приятел д-р Тренчев казва по този повод: “Алчността взема връх над инстинкта за самосъхранение”. И е абсолютно прав.
В Далечния изток и в Индия ловят маймуни по следния поучителен начин: Поставят в джунглата клетка и слагат вътре шепа орехи. Маймуната протяга ръка и грабва орехите. Но клетката е направена така, че да може да се промуши само отворена ръка. Не може да се извади обратно лапа, свита в юмрук, която държи орехи. И така, намират маймуните заклещени, но упорито държащи плячката си! Не пускат орехите и стават заложници на собствената си алчност!
Този тип поведение е характерен и за човечеството от много векове насам. Но разюзданата алчност в условията на глобална либерализация на пазарите надмина всякакви граници! Локалните войни и тероризмът са свързани именно с тази глобална алчност.
В книгата си “Самовъзпроизвеждащият се терор” още през 2004 година писах, че предстои гигантска финансова катастрофа. Тя се дължи на факта, че световната финансова система буквално е изкрейзила! Само 5 години по-късно предвижданията се потвърдиха с неистова сила! Защото системата е перверзна в самата си основа...
Перверзна е, по подобие на един индивид, страдащ от садомазохизъм: той се самостимулира чрез насилие! Така и световната финансова система се самостимулира чрез тероризъм... Парите, които се въртят по света, са стотици пъти повече от обезпечението. Те не са реални, не могат да нахранят света, но могат да го окървавят. Случаят с терористични организации от рода на “Ал Кайда” и “Ислямска държава” е същият. Регионалните войни като тези, които съпроводиха така наречената „Арабска пролет“, са същата, а не друга “бира”. Не съм склонен да обяснявам всичко това само като сблъсъци на религиозна основа. В края на краищата, хората вярват в различни неща и би следвало да го правят, без да се избиват заради вярата си.
Сблъсъкът на икономически интереси е първичната причина за съвременния тероризъм. Той манипулира пазарите посредством страха, който тероризмът създава. Като гръмне бомба някъде, медиите веднага отразяват събитието. Неусетно се променят пазарните нагласи на милиони хора. Защото пазарът, колкото и да ни е странно, зависи в огромна степен от социално-психични фактори.
Когато започне война в регион, богат на петрол, това рязко променя цената му. Ето ви пример за едно извратено “планиране” на базата на тероризма! Според мен това е истинската причина за... несправянето с него. Въпреки някои успехи, войните срещу терора никога досега не са били водени за изкореняването му. Защото той е далавера, в която някои вече са минали на другата страна на барикадата…
Американските военни заявиха преди години, че “Ислямска държава” е станала главният враг на САЩ. Това го казват онези, които носят на гърба си последиците от флирта на техните собствени политици със силите, които финансират тероризма. Едва ли някой може да предвиди докъде ще се стигне с този „флирт“... Но в кибернетиката има един закон за неочакваните последици.
- България, Слава Богу, не е удряна досега от голям терористичен акт? Каква е опасността пред нашата страна?
- Не бива да позволяваме срещу България да се извърши цивилизационно предателство. По линия на флирта, за който вече стана дума, това е реална, макар и не очевидна заплаха. Ще си позволя една аналогия с началото на Втората световна война.
Хитлер идва на власт не без помощта на сили, които правят бизнес /разбирай - далавера/, и от двете страни на Океана. Той се ползва с подкрепата на кръгове, които имат влияние върху западните правителства. Уж за да го омиротворят, му дават Чехия и Австрия като териториални отстъпки. Всъщност принасят в жертва тези две страни, за да отклонят в друга посока агресията му.
Защото и голямата политика често се прави от посредствени управници и слаби стратези, които не разбират неизбежните неочаквани последици. Боя се България през 21 век да не попадне в сметките на подобни „омиротворители“, които всъщност имат полза от експанзията на тероризма. Трябва да включим всички интелектуални и стратегически ресурси, за да предотвратим подобно жертвоприношение.
Нашето местоположение е стратегически ресурс. Трябва да стане максимално ясно, че Европа може да се съхрани като цивилизация, само ако укрепи югоизточния си фланг на Балканите.
Необходими са ни политици със самочувствие, а не такива, които търгуват с влияние винаги в ущърб на страната и народа си. Политическата ни класа няма самочувствие, готова е да слугува на външни фактори - дали заради комисиона, дали само заради потупване по рамото, а понякога и по-надолу?... Остава да се надяваме, че „Господ е българин“ под прикритие!
Днес цивилизацията е под удар, тя е в опасност. Тази, която е продукт на общоевропейски мъки и неволи, труд, култура, вдъхновение на хора, тази цивилизация е взета “на мушката”.
Европейските управници са длъжни да вземат мерки и да защитят гражданите. Не трябва реакцията на управляващите да се свежда до масови снимки със съболезнования, част от които звучат кухо и протоколно.

Доц. Д-р Христо Смоленов е експерт по антитероризъм. Инициатор е за създаването на “Екогласност” и на Русенския комитет през 1988 година. Бил е парламентарен секретар на Министерството на отбраната през 1995-1997 г. и народен представител в 38-ото Народно събрание. Специалист е по логика и евристика – занимава се отдавна с творчески решения в нестандартни ситуации. Той е доцент, доктор в Института по металознание, съоръжения и технологии към БАН.
Завършил е Московски държавен университет „Ломоносов“. През 1991 г. е стипендиант на фондация "Александър фон Хумболт" в Германия, а преди това гост-професор в Университета на Монреал /Канада/ и в Католическия университет на Америка във Вашингтон. Бил е треньор по карате на първите групи за борба с тероризма. Носител е на купата „120 години МВР“ по стрелба с пистолет. Известно време е бил треньор на световната шампионка по стрелба ген. Нонка Матова. Ръководил е и Центъра за антитероризъм и сигурност към Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

от Дир.бг

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

NEWSROOM
  • Prev
A proposal for the development of a tourist logo of Sozopol will be
Nessebar is again in a prestigious ranking. This time, the magnetic city
The umbrellas on the beach in Sveti Vlas will be without money until the
The regional government of Sicily announced today, 17 May, the launch of a
The Municipality of Burgas has provided an opportunity for the swimming
The capital aims to put an end to homelessnessOn 14 May, the City of
Voting for ideas to be implemented in Šiauliai is over and the votes have
New energy-saving bus shelters have appeared in the port city of Gdynia in
With over 500 participants from 60 countries, including over 200 renowned
ВЕСТИ
  • Prev
Предложение по разработке туристического логотипа Созополя будет
Несебр снова в престижном рейтинге. На этот раз магнетический город
Зонтики на пляже в Святом Власе будут без денег до конца мая. О
В венгерском Будапеште продолжается чемпионат Европы по водным видам
Муниципалитет Бургаса предоставил возможность наполнить бассейн в
Какое мясо лучше всего готовить на гриле? Как правильно замариновать
"Письма счастья" стали получать пользователи WhatsApp после изменений
Премьер-министр РФ Михаил Мишустин утвердил положение о Единой
Если кто-то когда-либо думал, что корзины слишком просты, чтобы их можно
Ще гласувате ли на парламентарните избори?