КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Изпратиха миночистача "Прибой" в поход на НАТО /снимки/

Днес в пункт за базиране Бургас се проведе ритуал по изпращане на базов миночистач „Прибой“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби за участие в задграничен поход като част от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО – SNMCMG2.
Целта на плаването е повишаване нивото на оперативна съвместимост с Военноморските сили на съюзническите страни, усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на кораба за участие в провеждането на противоминни операции в съюзнически формат и усъвършенстване на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване с кораби от страни членки на НАТО.
За времето на участието си в групата – от 15 януари до 05 февруари 2020 г. е планирано базов миночистач „Прибой“ да се посети пристанище Констанца в Румъния, пристанище Варна в България и пристанище Ерегли в Турция. Командир на кораба е капитан III ранг Христо Гинев.
В словото си към екипажа на кораба командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков изрази своята увереност в способностите и професионализма на военните моряци от кораба и им пожела успешно изпълнение на всички поставени задачи и безаварийно плаване.
На ритуала присъстваха и началникът на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Велко Велков и командирът на дивизиона противоминни кораби капитан I ранг Павлин Щерев.
Отец Стилиян от църквата „Св. Никола” – град Черноморец отслужи водосвет за здраве и успешно плаване на екипажа на базов миночистач „Прибой“.

Top