КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Иновативно: Семейства с новородено не плащат данъци

50 семейства с новородени в Дупница не са платили такса смет и данък сгради миналата година. Те са се възползвали от данъчната привилегия, въведена от общината преди три години, за да се стимулира раждаемостта. Това съобщи заместник-кметът по икономическите дейности - Олга Китанова. 13% от тези семейства са подали заявления да общината през 2019 г.
Бонусът за родителите на новородени беше въведен през 2017 год. по предложение на кмета на Дупница - инж.Методи Чимев, като е валиден 3 години, считано от годината на раждането на детето. Най-високият като рамер данък сгради и такса смет за имот в града и общината е около 160 лева, т.е. за трите години семействта ще спестят около 500 лева, които могат да използват за гледането на детето си.
През миналата година в общината са се родили 363 деца, със 155 повече от предходната година. Процентът на семействата, възползващи се от отстъпката, расте, отбелязват от администрацията. През 2018 год. подадените заявления са били 40. Условието е родителите да са навършили пълнолетие и да са жители на общината. Тези, които живеят в селата, където тези налози са по-ниски, получават като компенсация и една година безплатна детска градина за детето си.

Top