КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Българите да не пътуват до Китай

Днес е обявено ниво четвърта степен за риск - предупреждение към българските граждани на територията на страната и извън нея да не пътуват до Китай, предаде БТА. Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева след съвещание при премиера Бойко Борисов.
Министър-председателят свика съвещание във връзка с мерките за ограничаване и разпространение на новия коронавирус в България. След срещата той заяви, че мерките трябва да се затегнат, но това трябва да стане без да влошим прекрасните си дипломатически отношения с Китай.
В съвещанието участваха също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, на вътрешните работи Младен Маринов, както и представители на компетентните органи, които следят ситуацията с коронавируса.
Участниците в съвещанието са набелязали редица мерки за опазване на здравето на българските граждани. Има готовност за обявяване на пета степен на риск другата седмица, която степен е забрана за пътуване до Китай.
Всички граждани, които пристигат у нас от Китай и други рискови държави, ще преминават през термокамери.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че гражданите, пристигащи от Китай, ще преминат през щателна проверка още при кацането си в страната. За тези, за които се установи, че имат висока температура и неразположение, ще бъдат изпратени в лечебно заведение. Останалите, които нямат симптоми, ще бъдат поставяни под домашна карантина.
Тримата българи, които се намират в китайския град Ухан - огнище на заразата, ще отпътуват днес, каза вчера Захариева. Двама са в списъка на пътниците в самолет, който е излетял за Китай от Франция, което е европейска мисия, обясни вицепремиерът. В самолет, изпращан от Германия, ще лети българка, която е с двойно гражданство - българско и германско.
В самолетите, който ще отлетят до мястото, където ще кацнат във Франция и Германия, ще има медицински екипи, които ще придружават българските граждани до България, а след като пристигнат, са осигурени всички необходими условия за тяхното приемане и наблюдение във ВМА, каза вчера здравният министър Кирил Ананиев.

Top