КАТЕГОРИИ

ВАС прекрати кметуването на Марин Рачев

Общинската избирателна комисия в Септември трябва в тридневен срок, считано от днес, предсрочно да прекрати правомощията на кмета на Септември Марин Рачев, избран от ГЕРБ. Решението е на Върховния административен съд и е окончателно. Причината е конфликт на интереси, установени от антикорупционната комисия.
Според решението на комисията Марин Рачев е в конфликт на интереси, внасяйки в предишния Общински съвет предложение за одобряване на строеж върху преобразувана горска територия и то на фирма, собственост на майка му - Спаска Рачева.
В началото на януари тази година Общинската избирателна комисия отказа да прекрати кметските правомощия на Рачев с мотив, че деянието е извършено в предишния му кметски мандат, който е приключил.
Решението бе отменено от Пазарджишкия административен съд и последва обжалване пред ВАС, който окончателно потвърди решението на пазарджишките магистрати:
„Това нас ни удовлетворява. Това, че законът се приложи и че ОИК следва да тълкува закона така, както ѝ казва ВАС“, каза вносителят на сигнала адв. Николай Баташки, председател на Сдружението „Да Спасим община Септември“.

Top