КАТЕГОРИИ

Подигравка: Първокласници чрез жребий

Отново напрежение заради правилата за прием на първокласници в София. Вчера станаха ясни резултатите след първо класиране. Оказва се, че много деца не са приети, въпреки че отговарят на всички необходими критерии, а местата са разигравани с жребии. Така приемът се оказва като да спечелиш от лотарията, предаде Нова телевизия.
12 000 са бъдещите първокласници в София. В някои от най-желаните училища за едно и също място се борят 5 деца, а в няколко училища се стигна дотам, че под чертата са останали дори кандидат-ученици от т.нар. "първа група" - тези, които имат максималния брой точки. Това породи недоволство сред много родители, които поискаха промени в наредбата и прозрачен прием.
Вчера Марияна Аврамова разбира, че детето й не е сред приетите първокласници. "В първия момент бях в пълен шок", казва тя.
Семейството покрива всички необходими критерии, за да влезе в най-близкото училище. Живее на адреса си над 3 години.
"Първо - нямаме избор, разпределени сме някъде, но нямаме и съответно място. Никой не си е направил труда да види дали тези места, в тези училища, са достатъчни за децата в прилежащите райони. От друга страна пък, системата те изключва от останалите училища, в които можеш да кандидатстваш", допълва тя.
Оказва се, че и други деца, подали документи в същото училище, са останали резерви, въпреки че са в първата група по критерии. Приетите деца пък са избрани на случаен принцип чрез жребий сред всички, които са от тази група.

Top