КАТЕГОРИИ

Все по-сложна става обстановката в страната, дъждът не спира

Над 100 населени места в Северозападната част в страната останаха без ток снощи от щетите, нанесени от проливните дъждове. Екипите на енергодружеството отстраняват авариите, а работата ще продължи до възстановяване на захранването.
По информация на ЧЕЗ без електрозахранване тази сутрин са: общините или селища в тях: Брегово, Кула и Ново село в област Видин; общините или населени места в тях: Берковица, Вършец и Чипровци в област Монтана; в област София без ток са в общините Годец, Горна Малина, Драгоман, Костинброд, Своге и Сливница.
В столицата без ток бяха живеещите в "Захарна фабрика". Проблеми с електрозахранването има също във Враца и Мездра и околните населени места.
Бедствено положение е обявено в общините Струмяни и Трън. В района на община Струмяни заради проливните дъждове бе застрашен газопроводът България - Гърция. Река Ерма излезе от коритото си, а в Батановци, заради наводненията се наложи да евакуират жители. Река Конска и река Струма също повишиха заплашително нивата си. В частично бедствено положение са Перник и Радомир. Двойно е увеличено количеството вода, което се изпуска от язовир "Студена".
Усложнена остава обстановката в селата около София. Имаше опасност цели села да бъдат залети, но ситуацията е овладяна, опасност за хората няма, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Има наводнени къщи в района на Нови Искър. Ще се описват щетите в рамките на деня, но трябва да спадне нивото на реките, екипите на пожарната са работили през нощта за издигането на диги.
Първата задача днес е да се отводни участъкът под моста на Курило, за да възстановим движението на автобусите там. Те все още се движат по обходен маршрут и също така да се работи в Мировяне за помагане на хората. В момента екипите се насочват в района на Нови Искър, за да се издигнат диги и в Тръбич, където е кметът на район "Надежда", където също трябва да се направят диги.
В бедствено положение е и Костинброд заради проливните дъждове, които наводниха къщи и дворове. Вчера само за няколко час водата успя да залее улици и дворове в костинбродското село Петърч. Наложи се местните да помагат на възрастни хора, попаднали в капана на придошлите води.
Опасно покачване нивата на реките Струма и Места регистрират контролните институции в област Благоевград. Валежите от дъжд и активното снеготопене в планините продължават.
Язовирите се пълнят. Кризисен щаб координира действията за защита и помага на пострадалите. Тежкото време усложни допълнително и пътната обстановка - проходът "Петрохан" остана затворен, натежали от сняг дървета паднаха по пътя между Пампорово и Смолян и блокираха движението.
Днес също се очакват интензивни валежи от дъжд, предимно в южната половина на страната. За шест области в югоизтока е в сила оранжев код с очаквани над 50 литра на квадратен метър за денонощието. На Северозапад ще превалява мокър сняг, но температурите сутринта ще са в опасния диапазон, който предполага възможни поледици.
Движението по пътя Благоевград - Кресна, при км 392, се извършва временно в една лента поради свличане на скална маса. Има образувало се свлачище и по пътя Асеновград - Бачково. Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, съветват от "Пътна полиция".

 

Top