Намерете ни във Facebook

НОВИНИ ОТ БУРГАС
  • Prev
Заради усложнената епидемична обстановка в Бургаска област бе свикан поредния Областен съвет по здравеопазване, който
Продължава кампанията за набиране на средства за Общинския приют за безстопанствени кучета в Бургас. До този момент
В резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВРР – Бургас, Първо и Второ
Община Бургас съобщава, че вече е подменена ВиК мрежата под ул. "Климент Охридски", в участъка между ул. „Уилям
Млада жена купи от бездомник открадната тротинетка, за да я върне на собственика ѝ. Зекие Мехмедова плаща 15 лв. за
Преустановяват се плановият прием и плановата оперативна дейност в област Бургас от днес до 31 март т.г. Това става
Впечатляващият фонд на Централната източноевропейска онлайн библиотека CEEOL /Central and Eastern Еuropean Оnline
Нов специалист по ендокринология и болести на обмяната се присъедини към екипа на медицинския център на УМБАЛ Бургас
Bulgaria wants you официално обяви датите на своите следващи големи събития на живо. Сред тях се откроява това в Бургас
На 10 януари 2022 година, за времето от 10.00 ч. до 12.00 ч. във военноморска база Бургас ще бъдат проведени показни
Петък, 12 Ноември 2021 12:33

Реколта 2021 година от грозде е много добра, време е България да атакува по-агресивно международните пазари

България може да се възползва от очакванията за намалено производство в Европа и да направи масирана рекламна кампания на българските вина и да се позиционира на пазарите с по-високи ценови сегменти. Това обаче може да стане с целенасочена междуинституционална държавна политика, ефектът от която ще може да се усети след две години каза пред БТА Галина Нифору, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на вино.
Тя открои важните пазари за България - Полша, Чехия, Белгия, Нидерландия, Украйна, САЩ, Китай, Япония, Великобритания.
Подобна е политиката на Република Северна Македония и тази държава отдавна е задминала България в износа на вино на ключови пазари и вече е водеща страна в региона. За сравнение, до 1984 г. България е била на четвърто място по износ на вино в света след Италия, Франция и Испания с 302,659 млн. тона, а в момента е на 27-а позиция с 24,985 млн. тона. Страни като Мозамбик, Литва, Латвия са пред нас.
Във Франция, Северна Италия, Испания зимата и пролетта бяха доста сурови и нетипични, имаше замръзвания и наводнения и това доведе до спад с повече от 30 процента на продукцията на вино в тези държави, които са сред най-големите производители на алкохолната напитка, коментира Нифору. По думите й това неминуемо ще доведе до трансформация на винения пазар в света. По тази причина е важно държавите, които имат добри национални експортни политики, да успеят да насочат своята продукция към страните, в които тези липси ще бъдат усетени, смята експертът. Тя отбеляза, че през 2021-а реколтата от грозде в България е била една от най-добрите през последните години и като се има предвид по-ниската консумация на вино миналата година заради пандемията, българските изби в момента имат големи количества вино. Реколта 2021 е около 180 млн. хектолитра. Проблемът с българските изби, които са близо 300, е, че малък процент от тях работят за износ и това са предимно големите и средните производители. При тези изби обаче пазарите са в по-ниския ценови сегмент и те трудно биха могли да се позиционират в държави с по-високи продажни цени на виното, въпреки доброто качество на нашите вина. Затова според експерта целенасочената национална политика би подкрепила и разширила навлизането на българските вина и в страните с висок ценови сегменти.
Експанзия на български вина в Украйна
Българските винопроизводители се завръщат на позабравения украински пазар, който някога, в рамките на СССР, е бил сред водещите за износа ни на вина, а сега експортираните количествата са пренебрежимо малки. Миналата седмица Асоциацията на производителите и износителите на вино е участвала в най-големия за Украйна специализиран форум за виното, където са сключени първите договори за експорт на наши вина от няколко български изби, като от вчера вече е факт първата поръчка от украинските партньори. Киев е 6-милионeн пазар, с добра покупателна способност, коментира Нифору и отбеляза, че за последните десет години се отчита значителен ръст на вноса на качествени и скъпи вина, а потреблението там расте. Отдавна в Украйна не пият полусухи вина, каквито преди 1989 г. сме изнасяли, предпочитат се качествени, като всички големи държави - производители на вино, вече са стъпили на този пазар, коментира експертът. В Украйна винената култура "избухва" и те се насочват към вина от балканските държави и заради добрите ни контакти, допълни експертът. Двустранните икономически отношения се задълбочават и миналата седмица е била създадена Българо-украинска търговска камара по инициатива на българското посолство и Украинската търговско-промишлена палата. За председател на българо-украинската камара е избран Иван Плачков, бесарабски българин, бивш министър на енергетиката на Украйна и собственик на изба.
В Южна Корея вече знаят и за българското вино
Асоциацията работи по подобни проекти в САЩ, Япония, Китай, Южна Корея където българският износ нараства, като българските търговски представителства по места оказват сериозна подкрепа на винопроизводителите при намирането на партньори в съответните държави.
На тези пазари се отчита поне 10-15 процента ръст в износа. Изключение прави само Китай, където миналата година имаше срив, коментира Нифору и допълни, че възстановяването на този пазар ще стане бавно, защото Китай все още е затворен за вносители от чужбина. Годишно България изнася за Китай около 1 милион литра вино.
Средната цена на българските вина в САЩ е 4,50 долара, а в Европа - около 2,30 евро, в Китай виното ни се предлага средно за близо 5 долара, като след Франция и Чили, нашата цена е на трето място. Доста високи са и цените в Южна Корея и Япония. По думите на Нифору тези страни вече оценяват модерното българско вино и нямат предразсъдъци за миналото ни, когато сме изнасяли огромни количества за СССР с не толкова добро качество. През декември се очаква в Сеул да бъде направена голяма презентация на избрани български вина, отново със съдействието на посолството ни там.
Износителите на вина са затруднени и заради логистични проблеми, защото в момента са много малко контейнерите в наличност за износ. Имахме такъв проблем миналия месец, когато изнасяхме за САЩ, там всички пристанища са задръстени от контейнери и няма възможност да се обработват, и имаше решение за спиране на всякакви стоки до края на годината в САЩ, коментира Нифору.
Вино по време на пандемия
Много малко от избите в България са прекратили дейност заради пандемията. Фирмите с добър мениджмънт вече възстановиха позициите си от 2019 г., каза Нифору. Сегашните тревоги на бранша са свързани с това как ще се управлява пандемията и дали страната вече ще има стабилно правителство, което да обърне внимание на бранша, защото, по думите на Нифору, България няма много продукти, които да я олицетворяват, освен виното, розата и киселото мляко.
От бранша отчитат, че по време на пандемията вътрешният пазар за българските изби се оказва по-важен и ако в миналото 80 на сто от винарската продукция е била за износ и 20 процента - за страната, сега заради пандемията има обрат - 60 процента отиват за потребление в България, а 40 на сто - за експорт, като процентът за износ непрекъснато намалява. Промяната в тенденцията се дължи на факта, че вътрешният пазар може да поеме адекватни цени на произведеното вино, а за да достигнеш до такива цени на външния пазар, се изискват целенасочени национални действия за презентация на нашите качествени вина и лозя, на новите техонологии в бранша, отново изтъкна Нифору.
Положителният ефект от пандемията за бранша е многократното увеличение на продажбите онлайн, където винарският бранш доста е изоставал, защото хората по принцип предпочитат да посетят магазините, да видят и пипнат бутилката, да дегустират виното и да изслушат повече за историята на напитката. Тази година има бум на онлайн продажбите и ръстът се запазва, като повечето изби са си направили свои електронни магазини, а и има интерес от онлайн търговци да предлагат стоката, коментира Нифору.
Вкусът на българина към виното еволюира и той започва да развива доста добра винена култура, но все още има какво да се желае, защото много хора смятат, че най-хубавото вино е домашното, каза Нифору. Освен това потреблението на вино изпревари това на ракия, като равнищата на консумация на вино са приблизително на едно ниво с бирата.

 

 

 

 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

NEWSROOM
  • Prev
A proposal for the development of a tourist logo of Sozopol will be
Nessebar is again in a prestigious ranking. This time, the magnetic city
The umbrellas on the beach in Sveti Vlas will be without money until the
The regional government of Sicily announced today, 17 May, the launch of a
The Municipality of Burgas has provided an opportunity for the swimming
The capital aims to put an end to homelessnessOn 14 May, the City of
Voting for ideas to be implemented in Šiauliai is over and the votes have
New energy-saving bus shelters have appeared in the port city of Gdynia in
With over 500 participants from 60 countries, including over 200 renowned
ВЕСТИ
  • Prev
Предложение по разработке туристического логотипа Созополя будет
Несебр снова в престижном рейтинге. На этот раз магнетический город
Зонтики на пляже в Святом Власе будут без денег до конца мая. О
В венгерском Будапеште продолжается чемпионат Европы по водным видам
Муниципалитет Бургаса предоставил возможность наполнить бассейн в
Какое мясо лучше всего готовить на гриле? Как правильно замариновать
"Письма счастья" стали получать пользователи WhatsApp после изменений
Премьер-министр РФ Михаил Мишустин утвердил положение о Единой
Если кто-то когда-либо думал, что корзины слишком просты, чтобы их можно
Ще гласувате ли на парламентарните избори?