КАТЕГОРИИ

Уникален плаж само за ценители

Велека е паролата за някои от най-красивите кътчета на България. Разбира се, на първо място е плажът, който напоследък шества като лице на българското Черноморие в множество рекламни клипчета и филми. Сниман с дрон отвисоко, от птичи поглед, както се казва, той е наистина прекрасен и много причудлив. С устието си, вливащата се в морето пълноводна река разделя пясъчната ивица, или коса, както образно я наричат някои, на две. Тоест, човек може да доплува или да преджапа до другата част на плажа, което си е романтика и удоволствие.
Трябва при това да знае, че температурата на водата в реката е по-ниска от градусите на морето. Хубавото на този плаж е, че е далеч от бетона и връща спомена за Черноморието, каквото беше преди бума на мутробарока и съпътстващите го мастодонти, изникнали навред по крайбрежието на България.
До него се стига по черен път. Понеже все пак е достъпен с кола, е доста по-популярен за посещение от близките напълно запазени плажове Липите и Листи. Посещението на ивицата може да се комбинира от онези, които не издържат да се пържат цял ден на слънце, да стоят, по-точно казано – да лежат на едно място, а предпочитат активността, имат още много какво да видят наоколо.
Велека е не по-малко интересна от представената вече от нас река Ропотамо. Тя също е запазена в оригиналния си природен вид. Ако си направите разходка с лодка по нея, което се предлага като услуга, ще видите и красиви водни лилии, много видове птици и животни в реалните им оригинални обиталища, и красивата растителност наоколо. Освен разходка с лодка, можете да направите и пешеходен тур. Има създадени специални екопътеки по дадени маршрути.

Top