КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Световната организация по туризъм настоява за мерки за безопасно пътуване

Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН призовава правителствата да направят всичко по силите си, за да могат хората отново да пътуват, предаде ДПА.
В изявление днес генералният секретар на СОТ Зураб Пололикашвили критикува държавите за това, че са прекалено фокусирани върху здравето и определя като недостатъчно отварянето на границите за туризъм, наблюдавано към днешна дата.
Като се позовава на неочаквания и бърз спад на туристическите пътувания, предизвикан от пандемията от новия коронавирус, организацията подчертава, че правителствата имат отговорността да защитят бизнеса и прехраната.
През юли СОТ изчисли, че сривът на пътуванията между януари и май струва 320 милиарда долара, което е три пъти повече спрямо загубите при финансовата криза от 2007-2009 година и се равнява на брутния вътрешен продукт на Колумбия, припомня ДПА.
След като Световната здравна организация обяви епидемията за пандемия през март, държавите наложиха карантинни мерки и затвориха границите. Връхната точка бе достигната през май, когато международните пътувания се сринаха с 98 процента на годишна основа, по данни на СОТ.
Сега властите би следвало да прегърнат изцяло идеята за предпазни мерки като бързи, но строги тестове на пристанища и летищата, както и приложенията за проследяване и засичане на вируса, които според СОТ имат потенциала да задвижат безопасното рестартиране на туризма.

Top