КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Продължава тенденцията за намаляване броя на заразените от КОВИД-19 у нас

Още двама души у нас са починали заради коронавируса и така стават общо 112, на фона на 646 излекувани, съобщи главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев на днешния брифинг на Националния оперативен щаб. Последните две жертви са двама - мъж на 79 години - в болница "Света Анна" в София, и жена на 93 години в болницата в Лом, която е била настанена там от Дома за стари хора в Кула с болест на сърцето и хипертония.
73 от починалите са мъже, 39 - жени.
Радостно е обаче, че епидемичната ситуация продължава да е в низходящ темп на новите случаи, отбеляза обаче Кунчев. За последното денонощие те са само 24 нови, като 10 са в болници, 16 от тях са в София, останалите в Ямбол, Кюстендил и Пазарджик. Така общият брой става 2259, като увеличението е с 1,1%.
При децата до 18 години случаите вече са 133, или 5,8% от всички нови.
При медицинския персонал заразените са 242, като има два нови случая - на лекар в София и медицинска сестра в Ямбол, заради която Спешното отделение там беше затворено за 24 часа.
"Това е съпоставимо с големите страни. Средният процент на заразените медицински лица в Европа е 13%, а ние сме под него, в Германия е 6%, а в Ирландия - 9%. Казвам това, за да ви уверя, че няма начин медицинският персонал да не се зарази. Не е редно да търсим вина в лекарите. У нас процентът на заразени медицински лица е малко под средния за Европа", изтъкна Кунчев.

Top